De opvolgingsrapportering geeft een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan.
Minstens voor het einde van het derde kwartaal wordt een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar aan de gemeenteraad en aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.
De opvolgingsrapportering bevat minstens al de volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
De rapportering bevat tevens de uit het vorige boekjaar overgedragen transactiekredieten voor de investeringen en de bijbehorende financiering.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 263.
Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, artikel 29.
Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, artikel 5.
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het 1ste semester van 2024 van het meerjarenplan 2020-2026.
Het raamcontract met de stad Brugge, waarbij we onder meer intekenden voor het leveren van desktop hardware, randapparatuur en supplies (perceel 1) en het leveren van software (perceel 2) beiden gegund aan Inetum-Realdolmen loopt af op 6 december 2024 (perceel 1) en 21 november 2024 (perceel 2).
Het instappen op een raamovereenkomst zorgt ervoor dat we zelf geen gunningsprocedure moeten uitvoeren, wat een besparing aan tijd en geld betekent.
C-smart stelt hun nieuwe raamovereenkomst ICT infrastructuur en diensten voor, waarbij ze als aankoopcentrale fungeren. Na een Europese aanbestedingsprocedure werd Dustin Belgium nv (voorheen Centralpoint België nv) als strategische partner voor de komende vier jaar geselecteerd. Deze overeenkomst, die op 10 juli 2024 werd gesloten kan eventueel tot twee keer met twaalf maanden worden verlengd, waardoor de totale looptijd op zes jaar kan komen.
De raamovereenkomst omvat een uitgebreide reeks producten en diensten, waaronder: personal devices, servers, netwerkapparatuur, beveiligingsapparatuur, kopieermachines en printers, multimedia, opslag en backup, telecomapparatuur, fraudepreventie en identiteitsverificatie, randapparatuur en benodigdheden. Via een 'C-smart webshop' kunnen we eenvoudig bestellingen plaatsen en beheren.
Dustin Belgium nv biedt een “5-sterren” beste prijsgarantie die één maand geldig is. Vindt een afnemer binnen deze periode (30 dagen of 720 uur) een betere prijs, dan past Dustin haar prijs retroactief aan of kan de afnemer de overeenkomst kosteloos annuleren.
Toetreden is vrijblijvend, er is geen aankoopverplichting. Op 09.09.2024 ging het CBS principieel akkoord met de toetreding.
Modelbeslissing en gunningsverslag van C-smart als bijlage, ter ondersteuning van de beslissing om toe te treden.
De wet van 17 juni 2013 over de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 over de plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.
Het besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 over de vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
De gemeenteraad keurt de toetreding tot de raamovereenkomst van C-Smart, ICT infrastructuur en diensten met als partner Dustin Belgium nv goed.
Per brief nodigt WVI Alveringem uit op de buitengewone algemene vergadering (BAV) van de deelnemers op woensdag 27 november 2024 om 18.30 u. in Cultuurzaal De Balluchon, Moerestraat 19, 8680 Koekelare.
Agenda:
De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van de bestuurshandelingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 over de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 388 tem 473 over de intergemeentelijke samenwerking en artikel 447 van het DLB dat melding maakt van een onverenigbaarheid tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering en dat van lid van een van de andere organen en de onverenigbaarheden van artikel 436 van het decreet lokaal bestuur.
Statuten van WVI, artikel 12 en 13.
De beslissing van de gemeenteraad van 24 november 2022 inzake de aanstelling van de vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van de WVI tot het einde van de legislatuur in 2024.
De gemeenteraad neemt akte van de agenda en beslist elk punt goed te keuren op de dagorde van de buitengewone algemene vergadering op woensdag 27 november 2024 om 18.30 u. in Cultuurzaal De Balluchon, Moerestraat 19, 8680 Koekelare.
De vertegenwoordiger Dries Decorte of plaatsvervangend vertegenwoordiger Jacques Blanckaert is gemandateerd om de agendapunten goed te keuren.
Het college van burgemeester en schepenen is belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing.
Een beslissing over de goedkeuring van de agendapunten bezorgen aan info@wvi.be en r.calleeuw@wvi.be vóór de buitengewone algemene vergadering plaatsvindt.
De gemeente neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Gaselwest, Intercommunale Maatschappij voor Gas en Elektriciteit van het Westen.
Het aangetekend schrijven van 23 september 2024 inzake uitnodiging tot de buitengewone algemene vergadering van Gaselwest van dinsdag 19 november 2024 om 18 u. in het Fluvius-gebouw, P. Kennedypark 12, 8500 Kortrijk. en inzake het verzoek tot het innemen van een standpunt over de diverse op de dagorde van deze vergadering voorkomende punten over:
De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van de bestuurshandelingen.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 over de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 388 tem 473 over de intergemeentelijke samenwerking.
De beslissing van de gemeenteraad van 24 januari 2019 inzake de aanstelling van Dries Decorte als vertegenwoordiger, en Johan Albrecht als plaatsvervangend vertegenwoordiger, op de (buitengewone) algemene vergaderingen van Gaselwest voor de legislatuur 2019-2024.
De gemeenteraad gaat akkoord met volgende agendapunten op de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest op 19 november 2024 om 18 u.:
De vertegenwoordiger van de gemeente, Dries Decorte of Johan Albrecht als plaatsvervangend vertegenwoordiger, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Gaselwest van 19 november 2024 om 18 u., wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in dit raadsbesluit.
Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing.
Afschrift van dit besluit te bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging Gaselwest via het e-mailadres intercommunales@eandis.be.
Via mail van 26 september 2024 nodigt de Dienstverlenende Vereniging Westhoek Alveringem uit op de bijzondere algemene vergadering van woensdag 27 november 2024 om 18 u. in Streekhuis Westhoek, Woumenweg 100 te Diksmuide.
Agenda:
De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van de bestuurshandelingen.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikels 388 tem 473 over de intergemeentelijke samenwerking.
De statuten van DVV Westhoek
De beslissing van de gemeenteraad van 24 januari 2019 inzake de aanstelling van de vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Westhoek voor de duur van de legislatuur eind 2024.
De gemeenteraad neemt akte van de agenda en beslist elk punt goed te keuren van de buitengewone algemene vergadering van DVV Westhoek van woensdag 14 december om 17 u. in het OC De Beuk, Torhoutstraat 9 te Kortemark.
De vertegenwoordiger Jacques Blanckaert of de plaatsvervangend vertegenwoordiger Ignace Decroos, is gemandateerd om de agendapunten goed te keuren op de buitengewone algemene vergadering van woensdag 27 november 2024 om 18 u. in Streekhuis Westhoek, Woumenweg 100 te Diksmuide.
Het college van burgemeester en schepenen is belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing.
Het besluit bezorgen aan DVV Westhoek via dorine.sioen@dvvwesthoek.be.
Voorstel om volgende wijzigingen aan te brengen aan het aanvullend reglement inzake de politie over het wegverkeer op de gemeentewegen:
In de Steendamstraat en de Waterhuisjesstraat, uitkomend op de Lampernissesteenweg staan momenteel verkeersborden B1 (omgekeerde driehoek – ook geschilderd op de weg). In het verleden zijn er al enkele zware ongevallen gebeurd op dit kruispunt.
Het college van burgemeester en schepenen stelt, na overleg met de lokale politie, voor om in het kader van de veiligheid en de betere en duidelijke zichtbaarheid, een STOP-bord (B5) te plaatsen en een stopstreep aan te brengen.
In de afgelopen maanden zijn verschillende ongevallen gebeurd op het kruispunt gekend Clachoire, zijnde Lostraat - Veurnestraat. De hoofdoorzaak hiervan is de beperkte zichtbaarheid in de Lostraat voor verkeer komende uit de Veurnestraat.
Geparkeerde voertuigen aan woning Lostraat 14 dwingen bestuurders komende uit de Veurnestraat quasi op het rijvak van de Lostraat te komen om zicht te hebben alvorens over te kunnen steken. Bijkomstig is de snelheid in de Lostraat ter hoogte van het gehucht Clachoire toegelaten op 70 km/u, in de praktijk wordt hier echter vaak veel sneller gereden, waardoor de kans op een botsing op het kruispunt nog groter is.
Het college van burgemeester en schepenen stelt, na overleg met de lokale politie, voor om:
De wet inzake de politie over het wegverkeer gecoördineerd bij het Koninklijk Besluit van 16 maart 1968 en zoals hij van toepassing is krachtens de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen gewijzigd bij de wet van 8 augustus 1988, in het bijzonder de artikelen 2 en 10, op artikel 12, gewijzigd bij het Koninklijk Besluit van 30 december 1982 en op artikel 29 gewijzigd bij de wet van 9 juni 1975.
Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, in bijzonderheid op titel III gewijzigd bij de KB van 23 juni 1978,
25 november 1980, 8 april 1983, 1 juni 1984, 25 maart 1987, 17 september 1988, 22 mei 1989, 20 juli 1990, 28 januari 1991, 1 februari 1991, 18 maart 1991 en 18 september 1991.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald worden, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 8 december 1977, 23 juni 1978, 14 december 1979, 25 november 1980, 11 april 1983, 1 juni 1984, 17 september 1988, 20 juli 1990, 1 februari 1991, 11 maart 1991, 27 juni 1991 en 19 december 1991.
De nieuwe Gemeentewet bekrachtigd bij wet van 26 mei 1989, in het bijzonder artikel 135 par 2, ingevoegd bij de wet van 27 mei 1989.
De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van de bestuurshandelingen.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40§3, art. 286 §1 en 2187 en 288.
Het aanvullend politiereglement, goedgekeurd op 23 april 2020, gewijzigd bij de gemeenteraad van 25 juni 2020, 27 augustus 2020, 27 mei 2021, 29 juli 2021, 30 september 2021, 22 december 2021, 24 november 2022, 24 augustus 2023, 28 september 2023, 28 maart 2024, 23 mei 2024, 20 juni 2024 en 22 augustus 2024.
Het aanvullend reglement inzake de politie over het wegverkeer op de gemeentewegen wordt gewijzigd als volgt:
Bij Artikel 1.1 wordt toegevoegd:
Deze maatregel zal worden ter kennis gebracht door middel van het verkeersbord B5 en een stopstreep.
Bij Artikel 11.1 wordt gevoegd:
Lostraat 150 meter aan weerszijden van het Kruispunt met de Veurnestraat
Dit wordt aangeduid met de verkeersborden C43 en C45
Toevoeging van:
Artikel 36 Bis
Lostraat: thv huinsummer 14 – eerste 5 meter dichtst bij het kruispunt met de Veurnestraat
Dit zal aangeduid worden met evenwijdige schuine strepen conform artikel 77.4 van het KB van 1 december 1975.
Over deze strepen, mag niet worden stil gestaan, geparkeerd of gereden.
Het gemeentebestuur Alveringem wenst een fietspad aan te leggen langsheen de Beverenstraat. In de gemeenteraadszitting van 29.07.2021 werd de overeenkomst tussen de provincie West-Vlaanderen en het lokaal bestuur Alveringem goedgekeurd.
De aanleg van dit fietspad tussen Leisele en Beveren komt overeen met het globale inrichtingsconcept van het gehele Zandleemplateau van Izenberge, dat als concept en maatregel vermeldt “veilig functioneel fietsverkeer tussen dorpen onderling” en “gescheiden afwikkeling van het functioneel fietsverkeer”.
Voor het regelen van de aankoop van de gronden die nodig zijn voor de realisatie van dit fietspad doet de gemeente Alveringem een beroep op de expertise van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Zij bezorgden ons de eenzijdige belofte van verkoop van OCMW Kortrijk voor volgende percelen (als bijlage):
Het OCMW van Kortrijk baseerde zich op de prijsbepaling van VLM:
aankoopprijs van € 8,5 /m² voor akkerland en € 5,5 /m² voor grasland + wederbeleggingsvergoeding (24,5 %) + wachtinteresten (1,4375 %).
Het decreet van 21 december 1988 houdende oprichting van de Vlaamse Landmaatschappij, het laatst gewijzigd bij het decreet van 2 april 2021 (B.S. 28 april 2021).
Het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 1988, (B.S. 2 maart 1990), het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 (bijlagen B.S. 25 mei 2021), houdende goedkeuring van de statuten van de Vlaamse Landmaatschappij.
Het besluit van de Vlaamse regering van 11 juni 2004 voor de oprichting van het agentschap Vlaamse belastingdienst, meer specifiek dienst vastgoedtransacties en de afdeling schatting en waardering en dat krachtens het decreet van 19 december 2014 over de goedkeuring van de Vlaamse Vastgoedcodex.
Het decreet van 22 december 2006 over de inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffenbeleid en het landbouwbeleid, meer bepaald artikel 2,14°.
Het decreet lokaal besluit van 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 293.
Het ministerieel besluit van 10 juli 2009 over het ruilverkavelingsplan Sint-Rijkers.
Het provincieraadsbesluit van 22 maart 2018 over de financiering van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk in het kader van het Fietsfonds.
Het besluit van de gemeenteraad van 29 juli 2021 over de goedkeuring overeenkomst tussen provincie- en lokaal bestuur voor het aanleggen van het fietspad langs de Beverenstraat.
Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.
De gemeenteraad keurt de aankoop goed van de percelen gelegen te
Lokaal bestuur Alveringem neemt alle aktekosten ten laste, inclusief de kosten verbonden aan de leveringsplicht van de verkoper.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Mededelingen:
Mededelingen door het college van burgemeester en schepenen.
Mondelinge vragen:
Mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden:
Artikel 31 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur:
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
Artikel 11 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen, de vragen en antwoorden.
Namens gemeenteraad,
Wouter Accou
algemeen directeur
Dries Decorte
voorzitter gemeenteraad